Couperose en halsroodheid
Couperose of Erythrosis faciei
Couperose (Erythrosis faciei) is een ongevaarlijke huidaandoening die bepaalde delen van het gelaat abnormaal rood doen verkleuren. De meest gevoelige plaatsen zijn de wangen en/of de neus, maar soms ook het voorhoofd en een deel van de kin.
In de oppervlakkige lederhuid zitten talrijke kleine bloedvaatjes die in normale omstandigheden gesloten zijn. Temperatuursveranderingen, inspanningen, stress, het drinken van warme drank of alcohol, het eten van warm voedsel of bepaalde kruiden kunnen deze haarvaatjes doen uitzetten (dilateren), waardoor een rode gelaatskleur ontstaat. Bij gevoelige mensen gaan die bloedvaatjes uitzetten bij milde uitlokkende factoren. Maar na een tijdje blijven die bloedvaatjes voortdurend uitgezet, wat de algemene roodheid in het gelaat verklaart. Deze roodheid en het duidelijk zien van fijne adertjes onder de huid noemt men couperose.
In sommige gevallen kan de couperose gaan ontsteken. We spreken dan van rosacea. In een nog verder stadium gaat de huid verdikkingen vertonen en ontstaat er rhinophyma, soms ook wel een aardbeineus genoemd. Rhinophyma komt voornamelijk voor bij mannen en wijst absoluut niet op een overmatig drankgebruik zoals vaak aan deze patiënten verweten wordt. Een dergelijke gevoeligheid voor uitgezette bloedvaatjes in het gezicht is eerder familiaal bepaald en kan verergeren door de zon en het gebruik van de zonnebank.
Halsroodheid of Erythrosis colli
Halsroodheid (Erythrosis colli) vertoont veel gelijkenissen met couperose. Door een verdunning van de huid of door een ernstige irritatie onstaat soms een onesthetische roodbruine vlek in de halsstreek. Deze vlekken komen meer voor bij vrouwen en reageren niet op crèmes of peelings.
Laserbehandeling van couperose en halsroodheid
De lasertoestellen die we gebruiken produceren een zeer krachtige lichtgolf met bepaalde golflengtes, die perfect afgestemd is op het doel dat we willen bereiken. Bij couperose of halsroodheid zijn de rode bloedcellen in de uitgezette bloedvaatjes ons doel.
Door de hoge energiedosis en de extreem korte pulsduur ontstaat een selectieve beschadiging van deze afwijkende bloedvaatjes. Laserbehandelingen zijn erg doelgericht en precies zodat de omliggende cellen en weefsels nauwelijks schade ondervinden. De beschadigde bloedvaatjes worden nadien door het lichaam opgeruimd en terug vervangen door normale haarvaatjes.
De frequentie van de behandelingen
Het optimale resultaat van de laserbehandeling is - afhankelijk van het type lasertoestel - pas duidelijk na 1 tot 2 maanden na de behandeling. Dan kan een tweede behandeling plaatsvinden. Afhankelijk van de ernst van de couperose of halsroodheid kunnen nog 2 tot een 5-tal behandelingen nodig zijn.
Soorten lasertoestellen voor de behandeling van couperose of halsroodheid
Momenteel zijn er in het Cutaan Laser Centrum drie types lasertoestellen die we kunnen inzetten voor de behandeling van couperose of halsroodheid:
- de Excel V variable pulse 532 nm Nd-YAG laser
- de Palomar Starlux G
- de Candela V beam pulsed dye laser
De drie lasersystemen beschikken over een koelsysteem dat de opperhuid afkoelt tijdens de behandeling. Hierdoor kunnen hogere energiehoeveelheden toegediend worden en wordt de pijn tot een minimum herleid.
Bij bepaalde patiënten kan de behandeling afwisselend met het ene en het andere lasertoestel gebeuren.
Wanneer worden bovenstaande lastertoestellen ingezet?
- Bij blijvend verwijde bloedvaatjes vlak onder het oppervlak van de huid (teleangiëctasieën) die het aspect hebben van zichtbare afzonderlijke fijne adertjes of van een meer algemene roodheid
- Bij meer of minder stuwende roodheid of blozen (reactieve flushing)
- Bij roodheid al dan niet gecombineerd met pigmentatie (vb. meestal bij Erythrosis colli in de hals of halsroodheid)
Is een laserbehandeling van couperose of halsroodheid pijnlijk?
- Een laserbehandeling van couperose of halsroodheid wordt over het algemeen door de meeste patiënten goed verdragen.
- Een milde pijn wordt meestal als een prikkend gevoel ervaren.
- Het geïntegreerde koelsysteem in het lasertoestel helpt aanzienlijk om de pijn te verminderen.
Wat mag u verwachten na een behandeling?
- Na behandeling kan er op de behandelde zone lichte roodheid (erytheem) voorkomen.
- De dag nadien kan er ook soms wat zwelling ontstaan ter hoogte van de onderste oogleden. Dit duurt maximum een drietal dagen.
- Zelden is er korstvorming.
- Indien u een onregelmatige pigmentatie hebt van de opperhuid, kan er soms een licht grauwige verkleuring ontstaan die na enkele dagen verdwijnt.
- Bij gebruik van de pulsed dye laser, kan er de eerste dagen soms een purpurische verkleuring ontstaan.
- Het risico op littekens of textuurveranderingen is verwaarloosbaar. De zeldzame problemen deden zich voor in de neusvleugelplooi indien er onvoldoende contact was met de koeltip.
- Het risico op een tijdelijke bruine verkleuring (hyperpigmentatie) of verbleking (hypopigmentatie) van de behandelde huidzone is eveneens verwaarloosbaar. Met deze toestellen kunt u ook tijdens de zomerperiode behandeld worden voor zover uw huidskleur niet te sterk gepigmenteerd is en u zich tijdens de laatste 4 weken voor de behandeling niet actief blootgesteld hebt aan de zon of de zonnebank. Depigmentatie valt immers enkel te vrezen na recente uitgesproken UV-blootstelling (zon of zonnebank).
Nazorg na een laserbehandeling van couperose of halsroodheid
- Om comfortredenen is het aanbevolen om de huid na de behandeling af te koelen met bijvoorbeeld koude, natte compressen of washandjes, of eventueel met Flamigel.
- Bij het eventueel ontstaan van korstjes kunt u ook 2 tot 3x per dag Flamigel op de behandelde zone aanbrengen.
- Als u uw gezicht wilt wassen, raden we aan om het enkel te deppen met water.
Wat u zeker nog wilde weten
- Personen met couperose zijn vaak ook gevoelig aan warmte-opwellingen met een rode verkleuring van het gelaat als gevolg, ook wel flushing genoemd. Laserbehandeling kan dit probleem voor een stuk verbeteren, maar vermoedelijk niet volledig oplossen.
- De gevoeligheid om couperose te ontwikkelen kan jammer genoeg niet definitief stopgezet worden met laserbehandelingen. Daarom mag u zich na enkele jaren verwachten aan een heropflakkering van het probleem. Dit is op te lossen door een jaarlijkse onderhoudsbehandeling. Het aantal behandelingen dat met dit type lasertoestel uitgevoerd mag worden, is onbeperkt. Nadelige effecten op lange termijn vallen zeker niet te vrezen. De stimulering van nieuwvorming van collageen door het gebruik van een laserbehandeling zou eerder een huidverjongend effect hebben.
- Tijdens de behandeling dienen de patiënt, de arts(en), het personeel en de eventueel aanwezige familie een speciale bril te dragen om de ogen te beschermen tegen het laserlicht.
- Voor en na de behandeling kunnen er digitale foto’s genomen worden om de evolutie en het uiteindelijke resultaat optimaal te kunnen beoordelen.
Indien u nog vragen hebt over de laserbehandeling van couperose of halsroodheid, aarzel niet om ons te contacteren.