Ultrapulse CO2-laserablatie van diepe of verheven huidletsels
Behandeling met de UltraPulse CO2-laser
De UltraPulse CO2-laser produceert een zeer krachtige lichtgolf die in staat is om weefsels onmiddellijk te verhitten en te verdampen. Daarom wordt de UltraPulse CO2-laser ook wel eens verdampende laser genoemd. Met de UltraPulse CO2-laser is het mogelijk om de oppervlakkige cellen van verheven of wratachtige huidletsels, laagje voor laagje te verdampen. Dit doen we met zoveel precisie dat er in de onderliggende weefsels nauwelijks thermische beschadiging ontstaat. Zo kunnen oppervlakkige huidletsels volledig verwijderd worden zonder verlittekening, textuurvervaging of pigmentbeschadiging.
Dieper gelegen huidletsels kunnen we mooi afvlakken met na de genezing een natuurlijke huidtextuur. Soms is er een zekere textuurvervaging na de behandeling van een dieper gelegen huidletsel met de verdampende laser. Deze is echter minder storend dan een chirurgisch litteken.
Welke huidletsel kunnen we behandelen met de UltraPulse CO2-laser?
De UltraPulse CO2-laser of verdampende laser biedt vele mogelijkheden en wordt dan ook ingezet voor de verwijdering (ablatie) van uiteenlopende soorten huidletsels. Daarom spreken we bij een dergelijke behandeling ook wel van UltraPulse CO2 laser ablatie.
- Verwijderen van moedervlekken
Moedervlekken (intradermale naevi) zijn een goedaardige opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. Sommige moedervlekken zijn aangeboren, andere ontstaan pas op latere leeftijd. Vrijwel iedereen, zowel mannen als vrouwen, krijgen moedervlekken. In uitzonderlijke gevallen kunnen moedervlekken uitgroeien tot een melanoom, de kwaadaardige pigmentcelkanker. Daarom is het raadzaam om moedervlekken te laten beoordelen door een ervaren dermatoloog. - Verwijderen van wratten
Wratten (verrucae) zijn bloemkoolachtige of vast aanvoelende uitgroeisels op de huid. Gewone wratten worden veroorzaakt door het humane papillomavirus en zijn besmettelijk. Wratten zijn een veelvoorkomende afwijking. Hoewel ze ook bij volwassenen nog kunnen opduiken, zien we ze vaker bij kinderen.
Verwijderen van cholesterolvlekken of plaques
Geelbruine fluweelachtige papels (xanthelasmata) op zowel de onderste als de bovenste oogleden. De vlekken bestaan uit een ophoping van cholesterol en worden daarom ook wel eens cholesterolvlekken genoemd. Bij sommige patiënten wordt een verstoorde vetstofwisseling gevonden, bij andere dan weer niet. Ze komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen, en ontwikkelen zich meestal pas op middelbare leeftijd.
Verwijderen van syringomen
Goedaardige zweetkliertumoren (syringomen) manifesteren zich als huidkleurige papels of bobbeltjes rond de ogen, op de onderste oogleden, soms in de oksels en het genitale gebied. Ze ontstaan meestal rond de puberteit en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Ze geven meestal geen klachten zoals jeuk of pijn, maar worden eerder als esthetisch storend ervaren. - Behandeling van diepe littekens veroorzaakt door acne
Jeugdpuistjes (acne) worden veroorzaakt door een talgophoping en een verstopping van de uitgang (porie) van de talgklieren zodat die uiteindelijk gaan ontsteken. Bij ernstige acne kunnen honderden etterende puisten en abcessen openbarsten en het gezicht, de rug of andere plaatsen op het lichaam zoals de armen, de schouders en de nek ontsieren. Acne komt meestal op rond de puberteit en vrouwen kunnen er last van hebben in de dagen voor hun menstruatie. Hoewel acne ongevaarlijk is, wordt het vaak als esthetische erg storend ervaren. - Verwijderen van diepere rimpels in het gelaat, rond de ogen en de mond
- Verwijderen van ouderdomsvlekken
- Verwijderen van ernstige zonschade in het gelaat
- Verwijderen van diverse soorten littekens veroorzaakt door een ongeval, een operatie, brandwonden, enz.
- Verjonging van het gelaat
Het verwachte resultaat van een UltraPulse CO2-laserbehandeling
Hoewel een UltraPulse CO2-laserbehandeling in de meeste gevallen effectief is, kunnen we nooit met zekerheid garanderen dat de gewenste verbetering al bij elke individuele patiënt bereikt is na één behandeling. Soms kunnen meer dan één behandelingen nodig zijn om een adequaat resultaat te bereiken.
Is een UltraPulse CO2 laserablatie pijnlijk?
- Een UltraPulse CO2 laserablatie is pijnlijk. Daarom passen we meestal een lokale verdoving toe.
- Bij uitgebreide behandelingen kunnen we eventueel ook een algemene verdoving overwegen.
- Gedurende de eerste dagen na de behandeling kan afhankelijk van de diepte van de behandeling (vooral bij voetzoolwratten) ook nog een verdere pijnstilling nodig zijn. Eenvoudige pijnstillers zoals Dafalgan of Perdolan volstaan hier meestal voor.
Hoe verloopt de genezing na een laserbehandeling met de UltraPulse CO2-laser?
- De UltraPulse CO2-laser veroorzaakt een oppervlakkige verwonding (erosie) van de huid, die te vergelijken is met een vochtige schaafwonde. Deze wonde geneest normaal gezien op een tweetal weken tijd.
- Na enkele dagen ontstaat een witgeel fibrineus beslag, dat als een soort van korst opdroogt. Het is belangrijk dat het gevormde fibrineus beslag en de gevormde korstjes vanzelf loskomen.
- Wrijving of manipulatie kan een diepere verwonding veroorzaken en een risico op littekenvorming inhouden.
- Na 5 à 10 dagen komen de korstjes en schilfers geleidelijk aan los. Vanaf dan beschikt de huid terug over een opperhuid (epitheel).
- Tijdelijk is er wel nog duidelijke roodheid (erytheem) te zien, die na enkele weken tot een 3-tal maanden verdwijnt (individueel sterk verschillend). Indien gewenst, kan deze roodheid perfect gecamoufleerd worden.
Mogelijke complicaties
Complicaties bij een UltraPulse CO2 laserablatie komen zelden voor, maar zijn nooit voor 100% uit te sluiten. Mogelijke complicaties kunnen zijn:
- Infectie
Een intacte huid beschermt van nature tegen infectie. Na de behandeling valt deze bescherming tijdelijk weg. Om het infectiegevaar tot een minimum te beperken stellen we een preventieve ontsmettende (bacteriostatische) naverzorging voor met een ontsmettende zalf zoals Flamigel, Flammazine, Fucidine of Terramycine, of met een ontsmettend poeder zoals Sterilon. - Textuurvervaging tot littekenvorming
Het risico op littekenvorming is minimaal, maar kunnen we nooit voor 100% uitsluiten. Wild vlees (keloieden) of littekens met een overgroei van weefsel (hypertrofisch litteken) behoren tot de mogelijkheden. Om het risico op littekenvorming te beperken is het belangrijk dat de postoperatieve instructies nauw opgevolgd worden. Het is ook belangrijk dat elke voorgeschiedenis van moeilijke wondgenezing gemeld wordt. Het risico neemt ook toe bij personen die tot enkele maanden voor de laserbehandeling het geneesmiddel Roaccutane innamen voor de behandeling van jeugdpuistjes (acne). - Pigmentwijzigingen
De behandelde zone kan genezen met een verdonkering (hyperpigmentatie) of verbleking (hypopigmentatie) van de huid. Personen met een meer gepigmenteerde huid (bijvoorbeeld van een zuiderse origine) en personen die veel aan de zon blootgesteld zijn, zijn hier het gevoeligst voor. We raden u steeds aan om een maximale zonbescherming toe te passen gedurende de eerste weken na de behandeling. Indien toch een verdonkering of hyperpigmentatie zou ontstaan op de behandelde zone, kan dit spontaan of mits een lokale behandeling na 3 à 6 maanden verdwijnen.
Oogbeschadiging
Lasers kunnen de ogen beschadigen. Het sluiten van de ogen tijdens de behandeling volstaat als bescherming. Daarnaast worden aangepaste maatregelen getroffen. Voor extra veiligheid laten we u een beschermende bril dragen, leggen we vochtige kompressen op uw ogen of plaatsen we metalen oogschelpen op uw oogleden tijdens de behandeling.
Indien u last zou hebben van een onverwachte complicatie, is het zeer belangrijk dat u ons zo snel mogelijk contacteert, zodat we de gepaste maatregelen kunnen treffen.
Gepersonaliseerde informatie tijdens een consult
De bovenstaande informatie over een UltraPulse CO2-laserbehandeling en de enkele voorbeelden van huidletsels die hiermee behandeld kunnen worden, is zeer algemeen omdat deze techniek voor zeer uiteenlopende toepassingen gebruikt wordt. Tijdens de voorbereidende laserconsultatie bespreken we de te verwachten resultaten en mogelijke ongemakken genuanceerd naargelang de specifieke toepassing die we bij u zullen gebruiken. De voor- en nadelen van eventuele alternatieven zoals een chirurgische behandeling kunnen dan ook overlopen worden.